Tua Forsström: Mutta kuvittelin että sydän ei tunne rajoja

Kun kohtaa hyvää runoutta, on usein mahdotonta täsmentää, mitä se ”käsittelee”. Tämä johtunee siitä, että runo ei varsinaisesti käsittele – se luo oman todellisuutensa, on todellisuus. Runo ei kysy eikä vastaa, vaan tarjoaa taustahuminan tai musiikin, jota vasten pysähtyä ajattelemaan ja tuntemaan asioita.

Mutta kuvittelin että sydän ei tunne rajoja (Teos 2008, 57 s.) sisältää suomenruotsalaisen Tua Forsströmin runosarjan Mineraler (2003) ja kokoelman Sånger (2006). Runot on kääntänyt tarkkarytmiselle suomen kielelle Caj Westerberg.

Forsströmin runot saavat ajattelemaan paradokseja. Jo kokoelman nimi on tällainen tyhjentymätön lause. Sydän tuntee rajansa, sen tietää jokainen, joka tuhannetta kertaa kuulee rakastettunsa suusta saman harmillisen asian tai kävelee seitsemännen kerjäläisen ohi pääkadulla. Ja kuitenkin kaikki virtaa sen läpi.

Säkenöivä Mineraalit aloittaa kirjan. Sarja sisältää kuvia Afrikasta, kodin tarjoamista kodittomalle eläimelle, luonto- ja unikuvia sekä puhelinvastaajassa henkeään pidättelevän kuulijan. Mineraalit, toisin kuin muistot, voi säilyttää, kunhan muistaa pitää ne laatikossa, niin ettei pöly pääse ”jäytämään niiden pysyvyyttä”. Siinä yksi sarjan tarjoama mahdollisuus: ajatella muistoja asioina, jotka kuluvat, eivätkä ehkä lopulta ole sen enempää totta kuin unetkaan.

Eri puolilta haalitut ainekset sulautuvat Forsströmillä kokonaisuudeksi, joka on harvinaisen harmoninen. Mineraalit ei kaipaa ympärilleen mitään, mutta koska 7-sivuinen kirja kai hukkuisi kirjaston hyllyyn, saa samojen kansien välistä lukea kokoelman Lauluja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s